Intervju: vi pratar med Retro Sumus om DC-spelet AMEBA (svensk översättning)

carlos chui retrobarcelona
Carlos och Chui pratar Pier Solar på RetroBarcelona. Foto: Alfonso Martínez / SegaSaturno

För några veckor sedan publicerade vi intervjun med Retro Sumus om deras kommande Dreamcast-spel AMEBA. Här är den svenska översättningen, och har du inte läst originalposten så har du en hel del intressanta nyheter kring deckaräventyret att ta del av. Bland annat att AMEBA först var tänkt att bli ett svartvitt Snatcher-liknande spel till Sega Mega Drive, du får också veta mer om handlingen, storyn bakom spelet och hur äventyret kommer att skilja sig från andra titlar med tanke på att det utspelar sig i Spanien.

Och mycket annat.

SegaZine: För dem som inte vet, vad är AMEBA för typ av spel?

Carlos: En äventyrlig deckare. Ett indiespel till flera plattformar. En visuell novell. Ett västerländskt försök på den typiska japanska genren. Vi strävar efter att skapa ett drama som verkligen drar in spelaren med spelets visuella novell-mekanismer som startpunkt, men med intressanta tvister och pussel du behöver lösa för att ta dig framåt. Vuxna karaktärer du kan relatera till och en verklighetstrogen värld. Vi har absolut ingen fanservice, inget naket och inga magiska skolflickor med blått hår.

Detta är det första spelet Retro Sumus utvecklar som ett team. Men varje medlem har en historia i spelbranschen. Så hur träffades ni?

Kära nån, jag vet inte vart jag ska börja! Låt mig tänka efter. Jag var en av de spanska översättarna för WaterMelon’s Pier Solar och när de bestämde sig för att det vore en bra idé att porta spelet till Dreamcast och flera andra system så nämnde jag lite om Daniel Lancha, också känd som Chui till dem. Och jag antar att jag i stora drag övertygade honom till det (det är vad han tycker om att påminna mig om emellanåt i alla fall).

I vilket fall så pratade jag med honom för första gången för flera år sedan när jag frågade honom om en av de emulatorer han hade utvecklat, men när han accepterade jobbet med att porta Pier Solar och jag började översätta alla nya scener och menyer för spelet, och sedan lite beta-testande igen så fick vi chansen att dela tankar och oro mer frekvent till en dag, för några månader sedan, då jag berättade om AMEBA. En idé jag jag fick när jag översatte originalversionen av Pier Solar i mitten av 2010, har jag för mig. Men för att vara ärlig så hade jag först tankarna på att göra ett Sega Mega Drive-spel. Lite utav ett svartvitt Snatcher. Jag ville att det skulle påminna om den visuella novellen Sin City samtidigt som det skulle spara på minne och resurser genom att sakna färger. Men när Chui fick kännedom om bland annat handlingen så sade han något som ”Kom igen, vi skapar det till DC så vi inte behöver stå ut med den begränsade paletten, då är jag med!”. Chui tycker om min ide och vill vara den som programmerar det. Vi skapar ett helt nytt dreamcast spel tillsammans… Det finns inte det minsta problemet med den meningen!

Juanjo Martín å andra sidan är en pianolärare, kompositör, producent och keyboardspelare för de spanska banden Efecto Mariposa och Los Aslándticos och är en av mina bästa vänner. Han är alltid redo att sortera ut skillnaderna mellan oss med en härlig, hälsosam Virtua Fighter-match. Vi hade alltid pratat om hur strålande det vore om han kunde skapa ett soundtrack för ett tvspel en dag, men det var något som alltid kändes som en avlägsen möjlighet. Sen efter att Chui gått med så berättade jag allt för honom. Och då meddelade han att han skulle bli arg på mig om jag lät honom veta allt detta utan att be honom att ansluta sig till teamet! Så ja, det är hans historia. Han tog sitt piano och började skapa och pratade galet på samma gång, han improviserade ett stycke som jag försökte spela in på min telefon och som snart skulle komma att bli ”Marias tema”. Men ja, där har du, det är någons namn!

ameba retro sumos

Ximo Ferrer var en helt annan historia. En väns vän rekommenderade en annan artist till mig, vilken i sin tur rekommenderade honom. Och jag blev helt tagen av hans arbete med Hollywood Monster 2 (även kallat The Next Big Thing) och vissa av hans karaktärsillustrationer varav jag tänkte ”Det är Han vi ska ha”. Jag visste att det var stilen och kvaliteten jag var ute efter. Så jag skickade iväg ett mail och lät som en galning då jag kände mig så entusiastisk. Jag menar, han kände mig inte alls och hade denna främling skrivandes till honom om att han borde skapa ett äventyrsspel till en död konsol. Liksom, vad förväntade jag mig? Så ja, han var lite svårare att övertala. Så jag frågade efter hans telefonnummer, ringde honom och förklarade mer ordentligt om vilka som var med och vad handlingen var. Annars kommer jag inte riktigt ihåg om det tog ett antal timmar eller dagar. Men till slut så accepterade han och så fort vi kom överens om att det skulle fungera så skickade jag honom karaktärsprofilerna.

Jag var även skribent och redaktör för den spanska speltidningen Magazine Games Tribune under de senaste fem åren. Men så fort vi fick ihop ett team och arbetet började så pratade jag med min ched och sade upp mig. För det kändes inte rätt att bedöma andra spel medan jag jobbade på ett eget. Och efter att jag läste om Gamergate-kontroversen, så kände jag att det var rätt sak att göra.

Pew, det var inte så långt, eller?

Hur började projektet bakom AMEBA?

Alltså, jag antar att jag redan berättat det 😉 Vi är i alla fall fortfarande i förproduktionen. Så vi arbetar hårt med manuset och konceptskisserna för tillfället. Under den 21-23 november 2014 så delade Chui och jag mer idéer vid RetroBarcelona, en av Spaniens största retroevents. Jag är faktiskt i tåget på vägen tillbaka därifrån nu när jag svarar på intervjun!

Varför valde du ‘AMEBA’ som spelets titel?
Ah, vad lömsk du är! Det kan jag faktiskt inte berätta. Du får vänta och spela spelet för att ta reda på det.

Spanien är en annorlunda scen i spelvärlden vilket är väldigt spännande. Kommer den spanska miljön göra AMEBA annorlunda från många andra av dagens titlar som utspelas i Japan eller USA? Och i sådana fall, hur?

Sant. På gott eller ont, Spanien är annorlunda (en ganska gammal slogan för den delen). Alltså, det är egentligen som om vi skulle göra en indie-film: Vi skulle filma nära hemmet, visst? Jag berättade för Ximo att jag inte är någon Woody Allen eller Guy Ritche som berättar en övertygande historia som utspelas i NYC eller i London. Jag känner till spansk historia, hur politiker och poliser fungerar. Så det vore det enda hederliga att berätta en historia som utspelas i Spanien. Men oroa dig inte! Du behöver inte känna till spansk kultur för att glädjas av spelet. Precis som att vi spanjorer inte behöver känna till så mycket om Sverige för att tycka om Millenniumtrilogin, eller hur?

Med det sagt, om du någonsin besöker Spanien så kanske du kommer känna igen några vackra, historia miljöer när du fortsätter spela!

Kan du berätta om de speciella morden?
Alltså… Tänk om det inte är något sådant? Vår huvudkaraktär, Hugo (oj, ett annat namn!) är besatt av en mängd dödsfall av någon anledning. Men saken är den, att hans arbetskamrater och chef anser att årtionden av hårt arbete har tagit ut sitt pris till slut. Det finns kanske inte ens en mördare…

Kan du ge oss lite mer detaljer om handlingen?
Det är för tidigt för att avslöja mer. Väntan kommer att vara värt det. Men fortsätt att läsa, kanske kommer du få veta något. 😉

Du har sagt att du vill ha ett mer seriöst upplägg än de japanska visuella novellerna. Hur kommer det påverka spelet?

Nå, vi försöker att skapa ett seriöst, vuxet spel. Men det betyder inte att inga japanska visuella noveller möter de kraven! Men du vet. Det finns de från Dreamcast-eran, som The Tantei Stories där västerländska spelare kanske känner sig lite borta efter några timmar. Som om de inte vet vad de ska göra härnäst eller vad huvudkaraktärerna ser ut som. Och jag tyckte verkligen om The Tantei Stories! Men vi vill ge spelarna ett spel där något sådant inte kan ske.

hugo smirnov ameba

Kan du berätta om AMEBAs huvudkaraktärer?

Hmmm… Hugo Smirnov, en veteranpolis som närmar sig 60 år och har varit överallt. När hans arbetskamrater tittar på honom ser de en vis, kompetent konstapel som de kan lära av. Medan resten ser en stackars gammal man som är oförmögen till att vara lycklig längre. Varför? Maria kanske har något med saken att göra.

Vi kommer avslöja fler detaljer snart. Men jag vill inte spoila för mycket nu. Förlåt!

Kan du berätta något om AMEBAs musik?

Chopin är nog en av Juanjos huvudinfluenser. Och ljudet av pianot kommer vara av särskilt vikt för en specifik anledning i spelet. Det kommer att vara ett ledande motiv så att säga. Och kommer påminna Hugo om vad han anser vara gångna synder.

En extra CD med vårt kompletta Officiella soundtrack är en möjlighet, givetvis.

Har spelet några särdrag som du är särskilt stolt över?
Det kommer att finnas pussel att lösa, men de kommer att vara grundade i handlingens kontext. Exempelvis att hitta rätt kombinationer till ett kassaskåp, låsa upp en fastkedjad fånge och så vidare. Jag menar, jag älskar Discworld-spelen. Men dessa pussel kommer att vara mer logiska än deras.

Du sade tidigare att AMEBA kan komma att Kickstartas. Har du bestämt dig för hur du ska finansiera spelet?

Kickstarter är alltid en möjlighet, men du vet, det som en gång var innovativt kan plötsligt bli “mer av det vanliga”. Vi vill inte lova en produkt som vi inte är 100 % säkra på att vi kan leverera och vi vill inte ta användarnas hårt förtjänade pengar och sedan skjuta upp spelets lansering. Och vi vill absolut inte ha en Kickstarter-video/demo som inte representerar den slutgiltiga produkten.

Vi kanske kommer att ha förhandsbokningar, kanske får vi pengar av våran utgivare, vi får se. Med det sagt, en lyckad Kickstarter-kampanj med belöningar som är genuint kreativa såväl som realistiska med högt samlarvärde låter som en utmaning vi är mer än villiga att ta oss ann. Vi har redan diskuterar om några sådana belöningar.

retro sumos retrobarcelona
Foto: Alfonso Martínez / SegaSaturno

Är det något mer du vill berätta för oss om AMEBA?

Att sätta ihop detta team känns verkligen som att stjärnorna plötsligt föll ihop. Så jag tänker göra mitt bästa för att skriva en bra historia. Om vi slutligen väljer Kickstart, så kommer en belöning ge en lyckligt lottad backare chansen att definiera en av sidokaraktärernas utseende och personlighet.

Bortsett från det, ja, jag är stolt över att säga att vi arbetar på något annat, ett radikalt annorlunda projekt som vi kanske avslöjar om några veckor. Och före du frågar… Ja, det är ett Dreamcast-projekt det med!

Tack för din tid och vi ser fram emot AMEBA, speciellt till Dreamcast.

Tack! Det var ett nöje. IT’S STILL THINKING!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.