Fem Dreamcast-spel jag vill se på PSN

shenmuedreamcastI augusti hade Sega och Sony ett möte, och i september läckte noteringar från det ut. Det ska mer eller mindre ha bevisats att det var sann information, och den för mig intressantaste punkten handlade om att Sega skulle ge ut Dreamcast-spel via PSN – det vill säga att vi kommer att kunna ladda ned dem till Playstation 3.

Sega följer sin vanliga mall genom att varken dementera eller tillkännage informationen, förutom att de bad flertalet sajter att ta bort posterna om detta. Med mycket stor sannolikhet kommer vi att kunna köpa Dreamcast-spel via PSN i framtiden, och jag listar de fem spel jag skulle vilja se bland urvalet. Listan presenteras utan inbördes rangordning.

Shenmue I och II

shenmuesz

Shenmue är Segas svar på Zelda och Halo, och denna fantastiska saga kan jag bara inte få nog av. De små detaljerna ger äventyret en svårslagen känsla, och när det lanserades var det revolutionerande på många sätt. Med Shenmue introducerade Sega QTE-momentet, ni vet filmscener där det gäller att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle, och vädret och dygnsrotationen var dynamiskt.

Det är ändå karaktärerna, miljöerna och dialogerna som ger den där extra kryddan, och en storslagen inramning gör det till en otrolig episk resa. Det är mysigt att strosa runt i Dobuita och prata med Ryos vänner, även om de bara är bikaraktärer som inte är viktiga för att ta handlingen och den röda tråden framåt. Shenmue har en svårslagen själ som jag aldrig har sett i någon annan titel, och jag håller det fortfarande som världens bästa spel nio år efter dess lansering.

Skies of Arcadia

skiesofarcadia

Striderna må dra ut på tiden, men Skies of Arcadia bjuder ändå på en underbar resa. Äventyret bland molnen ger en storslagen känsla, och variationen mellan striderna till fots och med sitt luftskepp ger en ny dimension. Dessutom fyller designen och musiken atmosfärskvoten ypperligt.

När det lanserades sträckspelade jag igenom hela spelet under fem dagar efter en solig resa till Cypern. Säga vad man vill om att spela på sommaren, men det är en solig titel som passar alldeles utmärkt till sysslolösa sommarkvällar.

Crazy Taxi

crazytaxi

Arkadspel i allmänhet och Crazy taxi i synnerhet, passar alldeles utmärkt till nedladdningstjänster där titlarna kostar runt hundralappen. Nu är visserligen inga priser satta, men det skulle förvåna mig mycket ifall Dreamcast-titlarna skulle bli dyrare än Playstation-spelen.

Crazy Taxi bjuder på galen samt snabb underhållning, och en smått galen humor. Att köra vårdslöst, samtidigt som man håller sig ifrån att köra på andra trafikanter eller föremål utgör en skön vågskål. Det enda jag skulle sakna här är en onlinebaserad rankinglista, vilket med största sannolikhet inte lär inkluderas då det antagligen kommer att vara originalprodukterna vi får ta del av.

Sonic Adventure

sonicadventure

Sonic Adventure är ren nostalgi hemma hos mig. Sonics Dreamcast-debut i 3D var otroligt snabb, och även om kameran är bångstyrig för en sådan fartkär igelkott som vår blåa hjälte så var det här jag förbluffades över den fantastiska grafiken som Dreamcast levererade på sin tid som nykläckt konsol.

Även om Sonic Adventures år på nacken märks vid det här laget så är det ett nostalgiknippe som jag vill återvända till. På sin tid var det fantastiskt i mina ögon, och jag återvänder gärna en gång till.

Ikaruga

ikaruga

Vill man ha en amerikansk version (en europeisk släpptes aldrig) av Ikaruga får man vara beredd på att öppna plånboken. Det anses av många som det bästa shot em up-spelet genom tiderna, och även om jag inte är en expert på genren är jag beredd att hålla med. Visst finns spelet både till GameCube och Xbox 360, men det gör det knappast sämre för det.

Det kräver en hiskelig reaktionsförmåga, och det ger något till alla sorters shot em up-spelare. En snabb dos underhållning till de som bara vill ägna sig åt kortare sessioner, och en kopiös mängd speltimmar till de som vill bemästra det till fullo.

Nu får vi bara hoppas på att Segas och Sonys avtal gäller, för Dreamcast-eran bjöd på mängder av fantastiska spel som många har gått miste om. Vilka är dina Dreamcast-favoriter som du skulle vilja se till Playstation 3?

14 reaktioner på ”Fem Dreamcast-spel jag vill se på PSN

 1. Jag sitter med flertalet versioner av de båda Shenmue-spelen, men släpps det till PSN så lär jag köpa det även där. Måste ju stödja serien om den hamnar på marknaden igen, så att de förhoppningsvis får upp ögonen för trean.

  Annars skulle jag gärna se Flogian Brothers (stava?) och Silver. Spelade de aldrig när det begav sig, och är för lat för att leta upp de begagnat.

  Som du säger så lär det väl knappast bli som så att titlarna blir omgjorda på något sätt, men det hade varit otroligt roligt om man skulle kunna spela Power Stone online. Sen vill jag se Grandia II, nostalgi! 🙂

 2. Say What? Det här har jag missat totalt. Jag vill se Fur Fighters. Har säkert åldrats mer än synbart, men inget slår nostalgi. Samma gäller Sega Rally 2, spelet jag köpte med Dreamcasten på lanseringsdagen.

  Sen vore inte Resident Evil: Code Veronica eller Headhunter.

 3. Jag vill se mängder av shot em ups. Det kom ju en hel del till Dreamcast, även om många bara släpptes i Japan. Man behöver ju knappast kunna japanska för att förstå hur de ska spelas, men då måste de vara kompatibla med joysticks.

 4. Du har fått med de flesta.

  Marvel VS Capcom 2 har vi redan fått. Powerstone skulle jag vilja ha tillsammans med en omgjord version av Shen Mue så styrningen blir bättre.

  Street Fighter 3: Third Strike skulle också vara skoj.

  Skies of Arcadia skulle vara perfekt för ett släpp ja. Även om jag har det till DC redan. Grandia 2 skulle också vara utmärkt för ett release på PSN, fast då inte PS2 konverteringen utan DC.

  Spelade inte så mycket på min DC tyvärr. Hade inte råd då. Men det var en mycket intressant konsol som tyvärr dog alldeles för tidigt.

 5. Allt har sitt pris :p

  Vad är det värt för dig? Bedriver ju litet säljverksamhet där jag säljer av de spel som jag inte spelar längre eller inte har någon nytta av.

  SF3:TS föll mig aldrig i smaken.

 6. För tillfället har jag inte tid med fler spel då det släpps så mycket för tillfället, men har du kvar det så kanske det kan bli intressant någon gång senare. 🙂

 7. Farbror Atlas, ja med Dreamcast smalband så hackade det ju totalt. Man kan ju hoppas att de tillåter modifikationer i spelen, för vissa hade verkligen mått bra av en tillkommen eller förbättrad onlinedel.

 8. Bra lista, det är alla spel jag gärna spelar om igen. Framför allt Skies of Arcadia hade gjort mig väldigt glad om det hittade till PSN.

 9. Jag skulle lätt köpa Shenmue I och II om de skulle släppas. Jag har de visserligen redan, men man vill ju sponsra Shenmue-varumärket i hopp om en tredje del. Sedan kan det ju vara skönt att slippa koppla in Dreamcasten också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.