Nagoshi, Yakuza, GTA, censur och moral

Yakuza blir inte sällan kallat Japans svar på Grand Theft Auto, även om titlarna innehåller väldigt stora skillnader, men Toshihiro Nagoshi som är producent för den förstnämnda serien gillar inte jämförelsen.

toshihironagoshi

Under ett tre timmar långt tal i Tokyos Spirit Hall – beläget i det rika Aoyma-distriktet – kom Grand Theft Auto på tal, och Nagoshi gillar varken spelet eller titelns bristande moral.

”Jag förstod att det här är ett spel som någon var tvungen att göra till slut,” säger Nagoshi om GTA, ”men personligen tycker jag att man måste överväga att spel kan influera människor, så jag skulle aldrig göra ett sådant spel. Jag tycker att vi borde föra en ordentlig debatt om de etiska problemen som kommer med en sådan typ av spel. Spel är det mest stimulerade mediet, eftersom att det reagerar på vad du gör. Om du frågar mig så kan det vara det farligaste mediet beroende på vad du gör. Personligen gillar jag det inte.”

gta

Han medger ändå att man med Grand Theft Auto-serien infört ny teknologi till spelen, men han gillar inte den typen av spel.

Själv avskyr jag all form av censur, så länge man inte kränker någon givetvis (vilket för mina tankar till Ica-reklamen, men det är en annan fråga som inte hör hemma här). Däremot bör man följa åldersreglagen, men då de inte ingår i någon form av lag (i varje fall inte i Sverige) är det fritt fram för försäljare att själva sätta den moraliska gränsen.

I Tyskland har man verkligen gått den censurerade vägens spår, och nu ligger det som lagförslag att bannlysa produktion och försäljning av vålddsspel i landet. En sjuk saga som Jimmy Håkansson beskriver väldigt bra på Blog ‘Em Up.

2 reaktioner på ”Nagoshi, Yakuza, GTA, censur och moral

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.