Retroperspektiv: Darius II till Saturn

darius 2

Ikaruga, Resogun och Bangai-O är tre riktigt snygga shmup-spel som innehåller mängder av skön action, men ibland finns det inget som går upp emot klassiska 2D-bataljer. Jag köpte Darius II till Saturn i slutet av februari, och även om jag kände ett starkt spelsug, var det först nu i helgen som jag testade Taitos actionfest.

Och jag fastnade direkt för den avskalade pixelgrafiken, och trots att rymdskeppet inte går i ljusets hastighet, utan mer flyter fram, blev det en hi-score-jakt från första spelminuten.

darius II 2

Istället för enkom snabba reflexer gäller det att vara förutseende för alla de risker som fienden utsätter spelaren för. Spelet har dessutom en ganska mild inlärningskurva, något som visserligen kan ses som ett rött minustecken av inbitna shmup-fantast. För mig, som emellertid fastnat för genren på senare tid, är svårighetsgraden perfekt och jag äter mig in i spelet mer och mer för varje spelomgång.

Bossarna håller dock varierad kvalité, och det var exempelvis en liten besvikelse att få möta en betydligt enklare boss under den tredje banan i jämförelse med den andra leveln, men det bubblar alltid lite extra inombords när skärmen fylls av en text som varnar för ett stort inkommande hot. Banorna är emellertid många till antalet – med möjlighet att välja väg som leder till variation – och bossarna lika så, och på det stora hela lyfter de större striderna Darius II och gör det till en klassiker – även för mig som aldrig tidigare spelat Taitos härliga 2D-shmup.

Nedan kan ni kika på 10 minuters speltid från Darius II.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.