Recension: Yakuza 5

yakuza 5Yakuza 5 levererar inte bara råkokt action, utan en tät atmosfär med både känsla och djup. Samtidigt som Sega låter oss banka skiten ur ett gäng gangsters, så levererar de en historia kring heder, moral och starka känsloband.

Yakuza-serien har alltid levererats med snabb action och ett intressant stridssystem, och Sega har fortsatt på den banan. Vi får ta del av flera protagonisters resor inom maffiavärlden, och samtidigt som spelaren lär sig nya attacker, får mer liv och delar ut galet brutala snytingar så är det ändå spelvärlden, dialogerna och alla härliga upplevelser som lyser allra klarast. Dessutom forsar erfarenhetspoängen in och samtidigt som livmätaren stiger i stadig takt kan vi använda färdighetspoäng till att utöka arsenalen av alla möjliga attacker och förmågor.

Kiryu försöker lägga sitt gangsterliv bakom sig, och han har övergett sin ledarposition för yakuza-organisationen Tojo och startat ett vanligt liv som en taxiförare i Nagasugai. Precis som många gånger i verkligheten kommer dock hans forna liv ikapp honom, och vi får vara med på en resa genom svek, maffiaheder och livliga gator med en hel drös av gömda diamanter. Förutom att vi kan kasta bort digitala mynt på arkadspel som Street Fighter 2 så finns det diverse gambling-möjligheter och vi kan också bege oss till hostess-barer och spendera tiden med ett antal olika kvinnor. Trots att Yakuza 5 är direkt kopplat till sina föregångare är det emellertid enkelt för nya spelare att sätta sig in i alla händelser. Gamla spelare kommer att få träffa på många kända ansikten, medan de nya spelarna får chansen att lära känna några av seriens starkaste personligheter.

yakuza 5

Som jag tidigare var inne på så är den stora essensen i Yakuza-serien själva atmosfären och dess intressanta karaktärsgalleri, och den femte delen överglänser alla tidigare spel inom varumärket med råge. Vi stöter på mängder av skruvade och intressanta situationer, och vi får piska både tomtemisshandlare och hjälpa kompisar med att gå på ‘blind date.’ Vi får också ta kontrollen över flera olika karaktärer som bjuder på sin egna historia, och när storstadsliv byts ut mot vildmarksliv långt innan något känns upprepande känns allt intressant och spännande genom hela äventyret.

Precis som Shenmue får Yakuza 5 mig att börja leta efter resor till Japan, och den atmosfär som fyller upp de folkfyllda gatorna som gömmer en hel drös av överraskningar bakom vart och vartannat hörn är svår att finna någon annanstans. Den nya grafikmotorn levererar också rejält, och trots att jag spelar mest på Playstation 4 nu för tiden och har höjt ribban för vad som jag upplever som vacker grafik är Yakuza 5 väldigt snyggt. Allt från animationer till små detaljer känns fräscht och välpolerat, och de japanska röstskådespelarna sätter liv i karaktärerna på ett alldeles ypperligt vis.

Yakuza 5 är den stora anledningen till att plocka fram Playstation 3 igen.

Betyg: 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.