Recension av Giana’s Return till Dreamcast

ginas return dreamcast

År: 2010
Utvecklare: Rodolphe Boixel m.fl.
Utgivare: Retro Guru (freeware)

Giana’s Return är inget nytt spel utan det finns till ett 20-tal plattformar, bland annat GameCube och Linux. För den som minns originalet till Commodore 64 från 1987 så känns det mesta igen. Denna gratis, inofficiella uppföljare är som vanligt ett plattformsspel där du samlar diamanter i jakt på din syster. Med sina sju världar med åtta banor var, plus en boss i slutet av varje värld, så håller det ett tag. Spelet släpptes lös redan i början av 2010, men den senaste uppdateringen är från 2014.

I början känns det dock lite stelt och tråkigt. Det är först i den andra snötäckta världen som banornas design börjar kännas intressant. Där kan det också bli trixigt med de klassiska självförstörande plattformarna som försvinner så fort man beträder dem. Chipmusiken är helt okej, det samma gäller grafiken. Inget är överdrivet bra (om man inte jämför med originalet), men stabilt så att säga. Det hela skulle lätt kunna utföras av de vanliga 16-bitssystemen så Segas 128-bits hårdvara pressas inte det minsta.

60 Hz-läget levererar dock inte något vidare utan bilden blir bara hackigare och fyller ut skärmen för mycket. Möjligen är det min tv, men den klagar aldrig annars när man överstiger 50 Hz. Xavier Vallejo är det som gjort porteringen till Dreamcast om någon undrar. Spelet har lösenord så att du kan starta där du senast slutade spela.

Är Giana’s Return värt att spela då? Ja faktiskt, jag har lite svårt att sluta.

Betyg: 3 av 5


Giana’s Return är gratis och du hittar det här.

Skivan bränner du med gratisprogrammet ImgBurn med ett Dreamcast-tillägg som du hittar här.

Omslaget får du skriva ut själv härifrån, dock är det stulet från DS-spelet.

Av: Thomas Sunhede

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.