Vi testar Sonic Boom: Shattered Crystal

sonic boom shattered crystal
Sega avslöjade Sonic Boom tidigare i år, och det är Segas senaste Sonic-satsning där det inte bara handlar om två spel utan även leksaker och en ny tv-serie som kommer att visas på Cartoon Network under nästa år (även om serien har premiär i Nordamerika idag.) Vi har provspelat Shattered Crystal, vilket är Nintendo 3DS-versionen av Sonic Boom som utvecklas av Sanzaru Games.

Jag är en av relativt få som faktiskt har uppskattat Sonics 3D-äventyr, i synnerhet när det kommer till de delar som även blandat in den klassiska 2D-vyn (något som ofta kallas för 2.5D.) Det första spelbara momentet som jag blir presenterad för i testversionen av Shattered Crystal är i grund och botten baserad på det klassiska upplägget, med hybriden mellan 2D och 3D, och nu har Sonic även förmågan att attackera sina fiender på avstånd och svinga sig mellan olika objekt. Ibland stöter vi på vägar som kräver att vi har tillgång till fler karaktärer – bland annat den nya karaktären Sticks – för att exempelvis använda en bumerang.

sonic shattered 3ds

För att få Sonic att springa snabbt behövs nu ett knapptryck, och det är inte något jag hade problem med på förhand. Men på något sätt känns Shattered Crystal stå för ett lägra tempo än vad vi är vana vid, och där den första banan i de flesta Sonic-spelen brukar bjuda på rejäl fart, går det istället lite lugnare till här.

Jag saknar de överraskningsmoment som serien brukar bjuda på, som exempelvis den jagande valen från Sonic Adventure, eller den skenande lastbilen från Sonic Generations. Här händer det inte så mycket förutom att vi får skjuta iväg Sonic med någon form av slangbella – genom att dra ned slungan på 3DS-touchskärmen.

Det värsta av allt är dock att designen och färgskalan är tråkigare än vanligt, och världen ser allt annat än spännande ut. Vem har inte drömt sig bort och undrat hur saker och ser ut bakom horisonten efter att ha sett bakgrunderna i Sega Mega Drive-originalet? Den känslan infinner sig inte här, i varje fall inte i de tre banor som finns tillgängliga i testversionen.

sonic boom 3DS
Tråkigare design får man leta efter.

När framförallt Sonic Unleashed (och även i tidigare 2D-spel) var nytt fanns det banor där man skulle glida fram på långa metallrör i renaste Jet Set Radio-stilen, och det blir även möjligt här med. På en bana får vi glida – i halvljummen fart – genom en grotta, och med ett knapptryck byter vi plattform. Texturerna ser i princip likadana ut genom hela utmaningen, och det är något bland det tråkigaste jag varit med om i spelväg på ett bra tag.

Demo-versionens höjdpunkt kom genom en tävling med Sticks, där det gäller att ta sig från start till mål på snabbast tid. Det är först här som jag kände den klassiska Sonic-farten, och det var också här som jag började känna ett litet hopp för Shattered Crystal. Bandesignen lämnar dock relativt mycket att önska, och det krävs en hel del från det färdiga spelet för att detta ska komma i närheten av de bästa Sonic-spelen i 3D.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.