Vi spelar Power Stone till Dreamcast

Power Stone DC

Power Stone släpptes först till Segas arkadmaskin Naomi, och som så många andra spel till formatet släpptes även Capcom succéfighter även till Dreamcast. Maskinen blev inte helt missvisande kallad för ”hemmets arkadmaskin,” och det märks inte minst i denna actionfest. Vi tar reda på om Power Stone håller trots sina 15 år på nacken.

Detta är en ren och skär actiontillställning, och endast en liten textremsa skvallrar om att Power Stone kretsar kring krigare som söker efter rikedom och ära samtidigt som de är högst vidskepliga och tror på legender och myter kring en ovärderlig skatt – Power Stone. Istället för att spelplanen är begränsad i två dimensioner – som vi är vana vid med fightingspel från denna period – får vi en hel spelplan att utnyttja ala Super Smash Bros, och det blir knappast mer fartfyllt än såhär.

Förutom att stridskämparna kan kasta lådor, slå på varandra och använda diverse tillhyggen som svärd och bazookas som hoppar ur skattkistor ibland, slåss spelarna också om tre stenar som ger stora fördelar. När spelaren lägger beslag på dessa kan han eller hon bland annat skjuta eldbollar, målsökande missiler eller stenbumlingar beroende på vilken karaktär man valt, och beroende på vilken strategi man väljer kan striderna ta oanade vändningar.

power stone dreamcast

Power Stone känns dock tomt för den ensamme spelaren. Visst finns det ett arkadläge som faktiskt är utmanande och underhåller ett par timmar, men det är i goda vänners lag som spelet verkligen lyser. Spelet tilltalar de flesta, och med enkla medel lyckades Capcom skapa en fantastisk tillställning för ett gäng vänner. Precis som många andra spel av den här typen har även den mindre erfarne spelaren en chans, även om det givetvis även krävs skills för den som vinner i längden.

Musiken är skränig precis som arkadspel ofta var på den här tiden, och för mig personligen bidrar den till nostalgitrippen, men nya spelare sätter troligen hellre på en låtlista vid sidan om. Samtidigt är kontrollen en aning oprecis, och det har lett till många missade ‘kraftstenar’ och det leder givetvis till frustration. Power Stone står sig emellertid otroligt bra även idag drygt 15 år efter dess lansering den 14 oktober 1999, och en remake till dagens konsoler hade inte suttit helt fel. Designen är förträfflig och skulle göra sig riktigt bra i full HD (idag ser det lite väl suddigt ut på en 46″) samtidigt skulle ett online-stöd ge spelet en extra krydda.

2 reaktioner på ”Vi spelar Power Stone till Dreamcast

  1. Pingback: Power Stone – retroaction till Dreamcast | Parbloggen

  2. Pingback: Jojo’s Bizarre Adventure: Eyes of Heaven till PS3 och PS4 | PLAYZINE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.