Spelsamling: Sonic Jam och regionsfri Saturn till min nya retro-hörna

saturn_retro

Jag har varit ute efter Sega Saturn i flera år, inte minst sedan jag köpte den svenskutgivna versionen av Christmas Nights under det förra decenniet. Nu har jag äntligen köpt Segas Playstation-utmanare, och tillsammans med Action Reaplay-minnet (som jag också köpte för ett tag sedan) blir konsolen helt regionsfri. Vi behöver helt enkelt inga inlödda chipp eller dylikt för att kunna spela importerade spel från USA eller Japan på våra europeiska konsoler, och vi behöver inte heller byta någon sorts boot-skiva. Istället sätts minnet in i själva konsolen med en kassett på ovansidan – nästan för enkelt för att vara sant.

Sonic Jam Sega Saturn

I samband med konsolinköpet importerade jag även Sonic Jam från Japan. Det är en samling av Sonics bestyr till Mega Drive, och det är ingen tvekan om att konsolen kan prestera riktigt snygg och smidig 2D-grafik, men när jag hoppar in i Sonic World och dess 3D-uppbyggda polygoniserade miljöer blöder ögonen en aning. Färgglatt är det dock, och samtidigt är musiken skön och medryckande.

Förutom Sonic-seriens två första spel som jag har spelat sedan barnsben innehåller Sonic Jam även Sonic The Hedgehog 3 samt Sonic & Knuckles som jag bara testat som hastigast tidigare. Och det är en härlig känsla av klassisk utmaning och motstånd som jag möter när jag närmar mig den första bossen i igelkottens tredje spel. Ett stort skepp fäller kanonkulor innan Dr. Robotnik gör entré för första gången i spelet, och jag kan tänka mig att det var en mäktig upplevelse för sin tid. I dag är det emellertid inte lika imponerande, men vi hittar ändå skön underhållning och tre olika svårighetsgrader – varav jag valde det förstnämnda av ”original” ”normal” och ”lätt.”

sonic_jam_sega_saturn_baksida

Väljer man den japanska utgåvan av Sonic Jam behöver man dessutom inte vara rädd för det främmande språket. När det gäller Sonics tidiga plattformsspel skulle visserligen den mest svårtolkade grekiskan fungera, men menyer och dylikt är lyckligtvis på engelska vilket gör det än mer importvänligt.

Nu ska jag äntligen få testa Christmas Nights lagom till jul, och min nykomponerade retrohörna (fylld av sladdar och annat som damm älskar) med en enkel tjock-tv (jag hade faktiskt glömt hur pass feta de var) ger då och då en trevlig paus från Sonys nylanserade konsol som vi var och hämtade för någon vecka sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.