Så dåligt sålde Yakuza 4 i väst

Yakuza_5

Det är en hel del snack kring Yakuza 5 och dess vara eller icke vara på den västerländska marknaden. Sega säger att spelet sålde för dåligt i USA och Europa för att det ska vara värt att lägga ned tid och pengar på en lokalisering, samtidigt berättar ett rykte att Masayoshi Kikuchi, spelseriens producent, förklarar att de undersöker möjligheten.

På många håll kan vi läsa om folk som påstår att spelet inte alls sålde så dåligt i USA och Europa. Men då ställer jag mig frågan till var de fått den informationen, särskilt när alla hänvisar också till VGCharts.
Enligt VGCharts såldes 880 000 exemplar av Yakuza 4 världen över, och 70,8% av dem ska ha sålts i Japan. Det lämnar 13,9% (runt 120 000 exemplar) åt USA och 10,6% (runt 90 000 exemplar) åt Europa. Sammantaget har det – fortfarande enligt VGCharts – sålts runt 210 000 exemplar i väst, och med tanke på att Europa har så pass många mellanhänder blir det kanske inte så stora marginaler för Sega.

Samtidigt släpper de Yakuza: Dead Souls här, och personligen tyckte jag att det var ett rätt bra spel, men av de 540 000 exemplar som såldes världen över var det bara runt 100 000 exemplar som såldes sammanlagt i USA och Europa.

Som vi vet så röstar folk med plånboken, och spelföretag är precis som andra företag – de vill tjäna pengar, och det handlar inte om välgörenhet. Men, de skulle samtidigt behöva lägga en budget och avsätta kompetent personal till att marknadsföra spelserien ordentligt här i väst. När jag köpte Yakuza 2 undrade personalen på Gamestop om jag ville ha det till Xbox 360 (spelet släpptes endast till Playstation 2)  vilket talar om hur pass lite kännedom gemene man har för serien.

4 reaktioner på ”Så dåligt sålde Yakuza 4 i väst

 1. Saknas en 0a i 880,000. Var lagom chockerande först när jag trodde att spelet endast sålde 88,000 ex 😉

  Siffrorna utanför Japan i sig är lagom chockerande förvisso, känns skumt att det bara sålde i så få ex. men å andra sidan, har aldrig varit mycket hype kring Yakuza spelen och har personligen aldrig köpt ett spel i serien vad jag kan minnas, så kanske förklarligt med siffrorna.

  Förstår dock inte SEGAs beslut att inte översätta, känns så givet tycker jag som en framtidsinvestering. Visst du kanske inte säljer så många ex just nu, men om du har översatt spelet så finns det klart för framtida collections, bundles och PSN försäljning.

  Känns nästan som om de vill straffa västerlänningar som inte köper spelet i den mån de önskar, men i slutändan så straffar de bara sig själva.

 2. Oj, vilken miss. Tack, fixat. 🙂

  Ja, jag får lite vibbar av hur de skötte marknadsföringen av Shenmue och Dreamcast. Det enda man hörde i Sverige var reklam på radio för Crazy Taxi, och det känns som ett budgetalternativ som varken gör till eller ifrån. Och Shenmue, det finns fortfarande folk som ägnar stor tid åt spel som inte har en aning om vad det är.

  Och visst hade de ett lagligt graffiti-evenemang för Jet Set Radio som drog lite uppmärksamhet, men det fanns aldrig några riktigt påkostade försök. Konsolen syntes inte i butikerna, inga stora reklamskyltar, eller någonting.

  Och med Yakuza är det tyst som i graven, annat än det vi kan läsa i spelmedia. Och jag håller med om att det känns som att Sega skyller ifrån sig på spelarna. Syns man inte, så finns man inte helt enkelt. Tyvärr räcker inte alltid bra spel.

  Får hoppas på att Yakuza 1&2 HD till Wii U kommer hit (spelen är ju ändå redan översatta) och att de säljer riktigt bra. Det sistnämnda tror jag dock blir svårt med Segas sätt att marknadsföra serien i väst.

 3. Oj, har också hört att Yakuza 4 sålde hyggligt i väst. Men, förhoppningsvis börjar Sega tänka på sina fans någon gång iaf…..

 4. Pingback: Nytt Yakuza under utveckling | SegaZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.