Recension av Noiz2sa till Dreamcast

Noiz2saÅr: 2004 (freeware)
Utvecklare: ABA Games
Port av: Chui Productions

Noiz2sa är ett gratis shoot’ em up utvecklat av japanen Kenta Cho 2004. Vad den udda titeln står för är okänt, men han är en produktiv snubbe. Under 2014 utvecklade han 50 spel, ofta mycket enkla abstrakta saker, som trots att de bara håller någon eller några minuter, är imponerande.

Det finns tio olika banor, ju högre nummer, desto svårare. Och svårt är det, vansinnigt svårt. Spelet är som sagt abstrakt och består bara av flygande geometriska fiender som spyr ut skott mot ditt lilla skepp. Den hetsiga trance-musiken passar perfekt. Hitboxen på ditt skepp är minimal och gör att man många gånger klarar sig undan med blotta förskräckelsen, för att sedan sprängas i bitar nästa sekund. För ofta handlar det om sekunder innan ens tre liv är över. På de svårare banorna är spelet över på fem röda om det vill sig illa.

Ett tips är att testa lite svårare banor, då tycker man plötsligt att svårightesgraden på de tre första är helt okej. Utöver de tio banorna kan man även spela endless i fyra olika nivåer, från normal till insane. Vilket är precis som det låter, helt sjukt.

Du styr ditt skepp med styrkorset och skjuter på A-knappen. Det finns inga power ups eller liknande, men med B-knappen kan du få skeppet att flyga långsammare. Ofta kan det vara skönt att ständigt hålla in båda knapparna för att ha en chans i det supersnabba flödet. Varför Dreamcast-versionen är betydligt snabbare än den till t.ex. Linux är okänt, men det gör spelet ännu svårare. På de extrema banorna kan bilden tyvärr börja hacka av att så mycket rör sig samtidigt på skärmen. Ens egna skott är också svåra att se på Dreamcast, vilket är synd. I övrigt är pastellpaletten och grafiken hur läcker som helst.

Spelet är kanske inget man sätter sig och nöter, men en läcker teknikdemonstation som är bra vid speltävlingar eller på mässor. Och rätt som det är sitter man där och ska bara testa en gång till.

Noiz2sa är gratis och du hittar det här.

Skivan bränner du med gratisprogrammet ImgBurn med ett Dreamcast-tillägg som du hittar här.

Omslaget får du skriva ut själv, design av Braze: framsidan och baksidan.

Av: Thomas Sunhede

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.