Det här vet vi om Shenmue III

Det började med att Yu Suzuki tog ett kort (som han publicerade) på en gaffeltruck – som blivit en symbol för Shenmue – nära E3:s mässhall, och vi befarade att han bara retade med oss ännu en gång. Den fantastiska utannonseringen kom emellertid under Sonys presskonferens – en Kickstarter-kampanj för Shenmue III startades med buller och bång.

Trycket blev så starkt att Kickstarter havererade, och via tjänstens Twitter-konto meddelades att de aldrig varit med om ett sådant stöd tidigare. Efter bara drygt nio timmar hade insamlingen uppgått i över två miljoner dollar (vilket också var grundmålet för att spelet skulle finansieras) vilket är ett tydligt Kickstarter-rekord för ett spel.

gaffeltruck shenmue suzuki

Yu Suzuki är tydligt med att han inte bara vill ha fansens pengar för att kunna göra Shenmue III, utan han vill göra spelet tillsammans med alla hängivna spelare som stöder projektet. Alla som är med och bidrar med minst fem dollar får vara med och delta i olika omröstningar – något som kommer att påverka spelet rejält.

Ys Net, med Yu Suzuki i spetsen (och inte Sega) är de som håller i de viktigaste trådarna. Spelet byggs med grafikmotorn Unreal 4, och formaten som berörs är Playstation 4 och PC. I och med att utannonserandet kom under Sonys pressvisning (även om de var noga med att berätta att det inte var deras projekt) samtidigt som spelet inte utannonserats till fler konsoler, finns troligen någon form av samarbete mellan företagen – och det kan vara en anledning till att Ys Net endast söker två miljoner dollar genom crowdfunding.

shenhua shenmue 3

Shenmue III har, precis som föregångarna, fått genrebenämningen ‘open world action RPG,’ och vi kommer att känna igen många vitala element från de tidigare kapitlen (man verkar dock ha slopat kapitelupplägget – det är emellertid inget som nämnts i sammanhanget.) Stridssystemet kommer dock att raffineras, och enligt Suzuki kommer detta att ”ge en ny typ av interaktivt berättande,” något som kan tolkas som att fighterna kommer att påverka handlingen i någon form.

Äventyret kommer att ta sin början i Kina där Ryo Hazuki fortsätter sitt sökande efter sin faders mördare Lan Di. Här träffar Ryo Shenhua, och enligt en sägen från hennes by är deras möte förutbestämt sedan länge. Deras resa tar dem längre in i fiendens territorium, kommer djupare in i mysteriet, och de kommer närmare sitt öde.

Niao Sun Deadly siren of the Chi You Men

Vi kommer att få möta nya karaktärer, bland annat Niao Sun – ‘Deadly siren’ av Chi You Men – som vi bara sett i förbifarten tidigare.

Huvudmännen bakom Shenmue III har starka kopplingar till serien, och bland annat står Takeshi Hirai återigen som huvudprogrammerare. Kenji Miyawaki återvänder som designer för huvudkaraktärerna, och under tiden som Shenmue har legat på is har han jobbat med anime-serier som Bakugan, Maken-Ki! Battling Venus samt Nura: Rise of the Yokai Clan: Demon Capital.

shenmue

Ryuji Iuchi står som kompositör, och han skapade bland annat Shenhua Theme – vilket är min personliga favorit – till Shenmue. Samtidigt återvänder Masaya Matsukaze som röstskådespelare för Ryo Hazuki, men vi vet ännu inte om spelet även kommer att få engelska röster (eller bara undertexter.) I sådana fall hoppas vi givetvis att Corey Marshall lånar ut sin röst till Ryo för den engelskspråkiga versionen.

Kickstarter-kampanjen har också ett gäng olika delmål. Några är redan uppnådda, där de flesta handlar om undertexter på diverse olika språk som franska och tyska. Det första extramålet som uppnåddes (2,5 miljoner dollar) leder emellertid till att Ys Net kommer att ge oss två kortare filmer som sammanfattar handlingen i Shenmue I och II. Om insamlingen når 3,5 miljoner dollar kommer vi att få se ett ‘skill tree’ och vid 4 miljoner dollar kommer vi att få en större versionn av Baisha Village, och om detta uppnås kommer vi att få se ytterligare två byar – Bailu Village samt Choubu – med på delmålslistan. Dessa har dock inte fått någon speciell insamlingsnivå bestämd ännu.

Vi som har väntat 14 år på Shenmue III ser givetvis denna utannonsering som det bästa som kunde hända under E3. Förhoppningarna är stora, och Yu Suzuki pratar om att han vill ge oss den kvalité som spelet förtjänar.

I skrivande stund är insamlingen uppe 2,724,682 dollar, och den har inte ens pågått i ett helt dygn ännu. Har du gett ditt stöd till Kickstarter-kampanjen för Shenmue III?

En reaktion på ”Det här vet vi om Shenmue III

  1. Pingback: SegaZine tittar närmare på Shenmue 3 | PLAYZINE - FÖR ALLT OM PLAYSTATION

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.