Om Sega lämnar konsolbranschen ‘dör’ en legend

När Sega tillkännagav att de skulle överge Dreamcast och övergå till att bli en tredjepartsutvecklare växte en stor klump i magen, och jag fick starka flashbacks när Japan Today rapporterade om att Sega Sammy Holdings börjat avveckla Segas produktion för konsolerna, och istället satsa helt på PC- och mobilspel.

Sega är inte längre den spelutvecklare och trendsetter som man en gång har varit inom spelvärlden, men de har en otroligt stark bank av varumärken som skulle leva ut sin rätt på just konsolerna. Sonic Boom resulterade i något av de sämsta spelen någonsin med vår kära blåa igelkott i huvudrollen, och Golden Axe: Beast Rider var inte i närheten av originalspelen, men det finns alltid en förhoppning om att Sega ska vakna till liv och skapa spelmagi igen.

Dessutom föredrar jag, och många andra, att spela deras Sonic & Sega All-Star Racing på konsol före PC samt mobil, och jag kommer verkligen att sakna deras tolkning av Hatsune Miku – något jag aldrig trodde att jag skulle säga för ett drygt år sedan. Och den eufori som spreds över nätet efter att Sony och Sega utannonserade Yakuza 5 för den västerländska marknaden känns i dagsläget som det sista dödsrycket för serien istället för en chans för serien att befästa sig i Europa och Nordamerika.

sega does what nintendont
Det ser ut som om ”Sega does what Nintendon’t” i helt fel bemärkelse denna gång.

Om Sega väljer att gå den bistra vägen kommer en legend att ‘dö’ inom spelbranschen – ett Sega utan konsolspel är något helt annat än vad jag och många andra nostalgiska retrorävar vill ha. Jag tror emellertid inte att situationen för Shenmue blir varken värre eller bättre. Yu Suzuki har sagt att Sega mer eller mindre lovat honom att han ska få göra Shenmue 3 (och jag förutsätter att det i sådana fall kommer att handla om ett konsolspel) om han kan finansiera projektet. Svårigheten ligger dock i att det antagligen skulle krävas en rejäl remake av originalet och dess uppföljare för att fånga in nya spelare i storyn, och att släppa remastrade versioner verkar bli svårt då ett utgånget patent för tekniken bakom spelen sägs vara ett stort problem.

Detta är en sorglig tid för Sega-spelare, och om detta blir en sann verklighet kommer vi antagligen att rikta in oss helt och hållet på Segas retrospel och givetvis den indie-marknad som finns kring företagets egna konsoler. Vi kommer givetvis att fortsätta skriva om intressanta projekt som Pier Solar samt AMEBA, men om Sega väljer att bara producera mobil- och PC-spel kommer vi inte att vara speciellt intresserade av deras egna nya spel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.