Spelsamling: Nytt vs retro?

segazine3.jpg

Jag har möblerat om i spelhyllorna hemma, och även köpt en ny (eller rättare sagt begagnad) endast för spelen till Segas format, och jag är ofta ute på Ebay och andra internetsidor för att fylla på samlingen med fler spel till Dreamcast, Mega Drive och Saturn. Det är dock först efter ommöbleringen som jag ser kontrasten så pass tydligt.

Efter att snabbt ha räknat ut att jag har 116 spel till Segas format (inkluderar även Game Gear samt Master System utöver de nyss nämnda) undrar jag egentligen varför en så liten andel av min spelsamling är just Sega-spel, och den största parten faktiskt är till Sonys konsoler. Medan jag har 50 Dreamcast-spel har jag snart 200 titlar till Playstation 2, och de 38 spel som jag har till Mega Drive är inget att jämföra med den andelen Playstation 3-titlar jag har (runt 140 stycken.) Min Saturn-samling (som jag startade så sent som i december 2013) slår dock Playstation 4-samlingen än så länge med 18 spel till Sega-konsolen och 11 till Sonys nya enhet. När året är slut lär jag dock ha betydligt fler spel till PS4 än Saturn.

Men att köpa och spela gamla klassiker i jämförelse med nya spel är två helt olika saker. De äldre toppspelen fungerar än idag, medan gnistan i många av de nya titlarna försvinner om det går för lång tid. Hur spännande känns exempelvis Skyrim idag?

Klassiker finns alltid kvar, medan nya spel endast är just nya under en viss period. Detta gör spelvärlden oerhört nyanserad, när nostalgitripparna till 80-, och 90-talet är som en helt annan värld i jämförelse med spelåret 2014.

Nytt vs retro? Nej, Nytt och retro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.