Spelsamling: What’s Shenmue gör mig glad

whats_shenmue_disc

När Dreamcast var purfärsk satt nog de flesta ägare och suktade efter Shenmue. Själv var jag avundsjuk på japanerna som fick ett speciellt demo, som var något utöver det vanliga. Alla som förbokade konsolen i soluppgångens land fick ”What’s Shenmue” – en testversion som inte bara levererade ett utdrag ur spelet, utan ett specialutvecklat litet drama.

Nu – något som känns som hundra år senare – har jag äntligen fått tag i ett exemplar av What’s Shenmue, och som spelsamlare var det en härlig känsla att öppna det paket som innehöll ett näst intill felfritt exemplar (någon liten ytlig repa på fodralet.)

Min japanska är dock lika med noll, förutom att jag förstår att Ryo (Shenmue-seriens huvudperson) blir glad när ett pilkast resulterar i bullseye och han uttropar ”Yatta!” Men, jag har såklart läst på innan, många år innan, och uppgiften är att hitta Dreamcast-chefen Mr. Yukawa. Rent nostalgiskt är det en härlig känsla att vandra omkring i Dobuita, och när jag kliver in i arkadhallen möts jag av det kaotiska ljudschema som även finns med i originalet. Nu går det dock inte att spela varken Space Harrier eller Hang On, men pilkastningen fungerar utmärkt.

whats_shenmue

Det mesta känns emellertid igen från originalet, och att jag noterar att den dansande korvkioskägaren Tom har en annan tröja berättar kanske mer om vilken Shenmue-galning jag egentligen är, än om hur storslaget det är med att äntligen få lite ”nytt” Shenmue-material. Och att Ryo även hukar sig ned när han fått stå stilla en stund kittlar nog bara intresset hos en riktig nörd.

Den största förvåningen som uppkom var emellertid att Izumi vandrade omkring på Dobuitas gator. Hon gör egentligen inte entré förrän i Shenmue II, och här medverkar hon bara som en vanlig medborgare.

Jag fick också dela ut lite QTE-stryk, och fick också återuppleva jakten på resebedragaren Jimmy – förutom att det var Mr. Yukawa som jagades den här gången. What’s Shenmue avslutas med att Hidekazu Yukawa vaknar upp ur denna Shenmue-dröm – en snygg blinkning mot konsolens titel, Dreamcast.

En reaktion på ”Spelsamling: What’s Shenmue gör mig glad

  1. Pingback: Spelsamling med fokus på Sega |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.