Vi spelar arkadkonverteringen av Wonder Boy till Game Gear

Wonder-Boy-game gear

Wonder Boy utvecklades av studion Escape, och Sega släppte spelet till arkadmaskinerna 1986. Den 8 december 1990 släpptes också en mycket uppskattad arkadkonvertering till Game Gear – som jag köpte här om dagen – och jag har besök i förtrollade skogar och levande landskap.

Jag har bara spelat arkadversionen tidigare, och det finns några klara skillnader. Spelet blev ljusare i och med konverteringen och det har också förgyllts med två nya världar. Samtidigt går det inte att hoppa högt utan att hålla in action-knappen som används för att kasta en stenyxa som Wonder Boy hittar lite över allt. Det ställer till det emellanåt när man både vill hoppa högt och kasta yxan mot fienderna, men efter ett tag är det något som bara gör sig påmint vid några få tilllfällen.

Musiken är lika trallvänlig som jag minns den, men efter några timmar är det inte bara ögonen som blöder, utan även öronen börjar bli trötta. Men spelet bjuder på många utmanande sekvenser av klassisk plattformshoppning, och de olika banorna är indelade i fyra avdelningar som används som checkpoints – något som används flitigt med tanke på att spelet är riktigt svårt mellan varven. Jag har nog aldrig varit så enerverad tidigare över hoppande grodor som attackerar samtidigt som stora stenbumlingar flyger fram över gräset. Lyckligtvis möts vi inte av någon tråkig Game Over-skylt, utan får starta om från början av banan när liven tar slut.

wonder boy boss

Wonder Boy är ett riktigt trevligt plattformsspel som är betydligt svårare än dagens spel i genren, och det är ett stort plus att Game Gear-versionen (samt Master System-varianten) innehåller betydligt mer material än arkadversionen. Samtidigt finns det en hel del gömda godsaker för den som vill hitta allt, och dessutom bjuder spelet – för tiden – på spännande saker att hitta utefter banorna som exempalvis en skateboard som inte alltid gör livet enklare i grottorna eller de grönklädda landskapen. Jag ställer mig dock frågande till de intetsägande bosstriderna som är klar på några sekunder efter att vi kastat tillräckligt många stenyxor i ansiktet på besten som gömmer sig i slutet av varje värld.

Wonder Boy är ett klassiskt plattformsspel som borde återupplivas i ny kostym till dagens spelkonsoler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.